Alpakanvillaiset asusteet ja hoito

Alpakan villa on maailmaluokan eliittivillaa, yksi maailman korkealuokkaisimmista kuiduista ja harvinainen sellainen. Vertailun vuoksi voisi sanoa, että villaa tuottavia lampaita maailmassa on satoja miljoonia, mutta tätä harvinaislaatuista kuitua tuottavia alpakoita vain noin 3 miljoonaa.

Alpakka on maailman vanhin ihmisen jalostama kotieläin, ja lajia on jalostettu villantuottajana jo yli 5000 vuotta. Alpakka on kotoisin Andien vuoristosta olosuhteista missä vuorokauden aikainen lämmönvaihtelu on jopa 50°C astetta. Silkin tapaan onton kuitunsa ansiosta alpakan villan lämmöneristävyys on aivan omaa luokkaansa, todella lämmin kovalla pakkasella mutta viileän tuntuinen jos kuuma yllättää. Näin asusteet soveltuvat käytettäväksi myös sisätiloissa.

Alpakan villa on luonnostaan voimakkaasti likaa hylkivää ja normaalisti pelkkä tuulettaminen riittää tuotteen puhdistamiseksi. Mekaaninen lika rapisee irti kuivana ravistaessa. Edes paksuja villasukkia ei kannata pestä toistuvasti, vaan tuulettaa niitä ajoittain. Tarvittaessa tuotteen voi pestä käsin kädenlämpöisellä vedellä ja miedolla saippualla. Huuhtelu saman lämpöisessä vedessä. Purista kuivaksi, älä kierrä. Kuivaus mielellään vaakatasossa.

Alpakan villa on antibakteerista kuitua eikä maistu villansyöjille kuten koiperhosille.

Ja mikä parasta alpakan villa on silkkisen pehmeää ja luonnollisesti kiiltävää eikä kutita. Se on todella turvallinen materiaali myös vauvoille ja herkkäihoisille, ja koska alpakan villa ei sisällä lanoliinia (villarasvaa) soveltuu se myös villa-allergikoille!

Rakenteensa ansiosta alpakanvillakuitu voi kerätä kosteutta itseensä jopa 30% ennemmän kuin lampaan villa tai puuvilla tuntumatta silti märältä. Kaikista muista kuiduista eroten alpakan villa on kosteanakin lämmin! Mitä parhain kuitu Suomen kosteaan syksyyn, talveen ja kevääseen. Alpakan villa pitää niin lapset kuin aikuiset lämpimänä ja kuivana, vaikka vesikeli sattuisi yllättämään.

Alpakan luonnonvärien ja sävyjen kirjo on valtava (32 eri sävyä) eikä värjäystä välttämättä edes tarvita. Tällöin säästytään samalla myös lisäaineiden käytöltä. Värjätyt langat värjätään meillä aina luonnonväriaineilla.

Alpakan villa on todella ekologinen luxustuote, kestävä ja järkevä valinta!