Koiramäen alpakat esittäytyvät

Alpakat ovat kamelieläimiä ja laamojen rinnalla maailman vanhin tunnettu ihmisen jalostama kotieläinlaji. Alpakoita ja sen serkkuja laamoja on jalostettu Etelä-Amerikassa jo 5000 vuotta, alpakoita villaa tuottamaan ja laamoja pääosin kantojuhdiksi. Täysikasvuisen alpakan säkäkorkeus on noin metrin verran. Painoa alpakalla on yleensä 50-80 kg ja kookkaammalla laamalla noin 200 kg. Olemassa on myös villalaamoja, joiden villan laatu kilpailee alpakan villan kanssa. Alpakoita on kahta päätyyppiä: huacaya ja suri. Noin 98% maailman alpakkakannasta muodostaa pörröinen ja pehmeävillainen huacaya, joka tulee toimeen erittäin hyvin Suomenkin koleassa säässä. Harvinaisempi suri-alpakka tuottaa vieläkin silkkisempää ja kynämäisinä kiharoina laskeutuvaa villaa, mutta jonka laskeutuva turkki saattaa kastua, ja näin eläin on herkempi palelemaan huonolla ilmalla. Suomeen ensimmäiset huacayat tuotiin vuonna 2002, ja tällä hetkellä niitä on Suomessa arviolta noin 1400 yksilöä.

Moni pohtii mikä on alpakan ja laaman ero. Viereisessä kuvassa keskeisimmät ulkonäölliset erot näkyvät hyvin. Vasemmassa sarakkeessa on laamoja, ja oikealla alpakoita.

Vastoin yleistä käsitystä alpakat eivätkä hyvin kohdellut laamatkaan sylje kohti ihmistä. Pääasiassa nämä herkät ja pörröiset eläimet sylkevät vain kohti toisiaan ja silloinkin erimielisyyksien selvittämiseksi.

Alpakan sylky ei ole kirkasta sylkeä, vaan vihreää monessa mahassa kypsytettyä pötsinesteen ja ruoan seosta. Alpakka ei itsekään pidä pahanmakuisesta sylystä joka puuduttaa turvan lihaksetkin hetkeksi. Syljettyään takoituksella alpakka roikottaa alaleukaansa (näyttää aivan siltä kuin leuka olisi pois sijoiltaan) ja "tuulettaa" suutaan päästäkseen eroon pahasta hajusta. Silloin ei ruokakaan maistu.

Koiramäen kartanon eläimet ovat kaikki hyväluonteisia huacaya alpakoita.

Pikku-Topi on hurjan reipas poika ja vähitellen kasvamassa miehuuteensa. Kevään 2017 alpakkanäyttelyssä Tampereella Topi sai luokkansa parhaan arvosanan. Tämä ei ollut huono näyttelyaloitus Topille, sillä kansainvälinen tuomari kertoi, että poika oli hienoin harmaa alpakka mitä on Euroopassa arvostellut. :) Pienenä tämä epeli oli aina jekuttamassa tätejään - etenkin ruoka-aikaan, ja samaa kaavaa seuraa tämän keväinen pikkuveljensä lumenvalkea Julius Caecar.

Topi ennen kerintää..

..ja kerinnän jälkeen! <)


Ruunaveljekset Mili (laumanjohtaja) ja Tintti vetävät jätkien omaa laumaa. Mili ja Tintti toimivat hienoina isosina pienillekin vieroitettaville pikkupojille.

Emien laumanjohtaja ja näyttelyvoittaja on Lady Frida, joka omaa erittäin pehmeän ruskean villan. Fridan kauniista Fanni-tytöstä on kasvanut aivan äitinsä peilikuva, vasojen hoivaneiti ja tuleva johtajahahmo. Fridalle syntyi viime keväänä myös vaalea Casper-poika, kenen kanssa on aloitettu tutustumaan riimussa kulkemiseen ja kotitarhankin ulkopuoliseen maailmaan.

Agility-koulutetut ja kiltit ruunapoikamme Mili ja Tintti sekä oripojat Topi ja DaCapo kulkevat reippaasti kanssamme myös tapahtumissa.

Kaikki meidän eläimet ovat rauhallisia ja kilttejä eivätkä juuri potki. Jos kuitenkin joskus saattuu olemaan väärällä hetkellä väärässä paikassa, niin potkukaan ei ole niin vakavaa koska kyseessä ei ole kaviollinen tai sorkallinen eläin.

Alpakat kuuluvat sorkkaeläinten alalahkoon, kamelieläimiin, mutta niillä on anturat kuten koiralla sekä kaksi kynttä joka jalassa. Tästä syystä alpakat eivät juuri kuluta tarhansa tai hoidettavan nurmialueen pintaa, ja luonteeltaan terapiakäyttöön soveltuvien alpakoiden kanssa on mahdollista vierailla myös sisätiloissa kuten senioritaloissa.

Pikku-Topi (8 kk) ruskeassa vauvavillassaan

Tintti lempipuuhissaan eli syömässä

Mili, Tintin velipoika ja poikien lauman tyyni mutta kiistaton johtaja

Kuvankaunis Frida-neiti

Kuvankaunis Frida-neiti

Fridan ensimmäinen vasa Fanni tunnin vanhana

Casper, Fanni ja Frida

Kuvassa tämän kesän vasat Julius Caecar (viikon iässä) ja vierellä Casper (ikää 30 min)

2.5.2017 meille syntyi kaunis sinisilmäinen eloveenapoika Julius Caecar - frendien kesken ihan Caesar vaan. ;) Pikku-jäbä (kuvassa vasemmalla) on todella utelias ja tuttavallinen.

Frida sai toisen pienokaisensa 10.5.2017. Valkoinen pikkupoika sieltä tuli (kuvassa oikealla) joka sai nimekseen Casper. Pojat leikkivät kovasti ja nauttivat aurinkoisista hetkistään yhdessä. :)